News Od bRAMIDAN


Belownice w gastronomii, czyli jak skutecznie rozwiązać problem z odpadami

15 listopad 2021

Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od charakteru działalności, produkuje duże ilości różnych odpadów. Niektóre mogą stwarzać zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i środowiska. Z tego powodu takie firmy muszą dostosować się do przepisów związanych z gospodarką nimi, w tym m.in. utylizacją opakowań. Sprawdź, jak postępować z odpadami oraz dlaczego w gastronomii warto wykorzystywać nowoczesne belownice.

Belownice Bramidan w restauracjach i firmach cateringowych

Czym są odpady w gastronomii?

Pochodzące między innymi z restauracji odpady to przede wszystkim różnego rodzaju opakowania, zarówno kartonowe, jak i plastikowe. Dużym zagrożeniem są szczególnie te drugie – muszą być poddane utylizacji, bo wyrzucone do środowiska pozostają w nim przez setki lat. To jeden z wielu powodów, dla których warto wykorzystywać w gastronomii belownice.

W Bramidan oferujemy nowoczesne maszyny, a do tego jesteśmy zaangażowani w Cele Zrównoważonego Rozwoju określone przez ONZ. 

Gospodarka odpadami w gastronomii – kluczowe zasady

Właściciel lokalu gastronomicznego powinien wiedzieć, na jakich zasadach musi być prowadzona gospodarka odpadami, w tym opakowaniami w gastronomii.

Prawidłowe zarządzanie nimi to przede wszystkim:

  • stopograniczanie ich produkcji
  • stopsortowanie i przygotowywanie do recyklingu lub utylizacji

Jeśli prowadzisz restaurację lub firmę cateringową i masz dużo opakowań, polecamy zakup kompaktowych belownic. Wbrew pozorom prasy te świetnie nadają się nie tylko do makulatury, ale również plastikowej folii. W ofercie znajdziesz m.in. modele B3 i B4. Będą idealne do lokalu gastronomicznego, bo zajmują niewiele miejsca, mieszcząc się nawet w pomieszczeniach z niskim stropem. Do tego są proste w obsłudze – podczas instalacji maszyn nasz technik zawsze przeprowadza szkolenie dla pracowników.

Proponujemy również modele galwanizowane, np. urządzenie PC24 HD. Przystosowane do pracy w wilgotnym środowisku może być wykorzystane do prasowania m.in. metalowych puszek czy plastikowych butelek po napojach. Wszelkie resztki cieczy spływają do specjalnego pojemnika.

Belownice do prasowania opakowań z restauracji – dlaczego warto ich używać?

Oprócz typowo żywnościowych resztek przeznaczonych do utylizacji, każda restauracja produkuje również duże ilości opakowań. To zarówno kartony, jak i folie, plastikowe oraz metalowe pojemniki po płynach czy butelki PET. Planując gospodarkę odpadami w lokalu gastronomicznym, warto z tego powodu pomyśleć o zakupie belownic.

Inwestycja w te urządzenia dla gastronomii przynosi wiele korzyści, gdyż:

  • stopich obsługa jest prosta, wygodna i bezpieczna – nasze prasy mają szeroki otwór wrzutowy i spełniają restrykcyjne normy EN 16500
  • stopsą uniwersalne – nadają się m.in. do tektury, opakowań foliowych, aluminiowych puszek, a nawet twardego plastiku
  • stopwrzucane do nich odpady są prasowane, dzięki czemu zajmują dużo mniej miejsca i łatwo je magazynować w sposób bezpieczny dla pracowników – kompaktowe belownice B3 i B4 zmieniają odpady w poręczne bele o wadze ok. 50 kg
  • stopbele wystarczy związać, aby przygotować je do odbioru przez firmę zajmującą się transportem surowców wtórnych

To tylko część powodów, dla których restauracje i firmy cateringowe powinny inwestować w belownice. Skontaktuj się z nami – przedstawimy Ci korzyści z wyboru maszyn i przygotujemy ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.

Obsługa belownicy jest bardzo prosta

Belownica B4

Uniwersalność

Jedno urządzenie do różnych typów odpadu: karton, papier, folia

Belownica B3

Prosta obsługa

Łatwy i szybki załadunek komory odpadami

Belownica B3

Oszczędność czasu

Szybkie usunięcie gotowej beli za pomocą wózka

Sprawdź jak działają nasze belownice

Zamów nowoczesne belownice do opakowań z restauracji!

Prowadzisz firmę cateringową lub restaurację i chcesz stworzyć efektywny system gospodarki odpadami? Zainwestuj w belownice! Zapraszamy do kontaktu. Mamy wiele modeli do wyboru, w tym kompaktowe, idealne do małych pomieszczeń w lokalach gastronomicznych. Polecamy m.in. wersje z drzwiami pionowymi - VD, półautomatycznymi - SD, automatycznymi - AD, uchylnymi - FD, które można ustawiać bezpośrednio przy ścianie. Proponujemy zarówno sprzęt do prasowania opakowań suchych, jak i mokrych. Wszystkie prasy objęte są profesjonalnymi usługami serwisowymi!


Porozmawiajmy o rozwiązaniu dla Ciebie 

Wypełnij formularz, a my skontaktujemy się z Tobą.

keyboard_arrow_up