News Od bRAMIDAN
Belownice w gastronomii, czyli jak skutecznie rozwiązać problem z odpadami
15 listopad 2021
Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od charakteru działalności, produkuje duże ilości różnych odpadów. Dowiedz się jak wygląda gospodarka opakowaniami w gastronomii oraz w jaki sposób nowoczesna belownica pomaga poradzić sobie z tym zagadnieniem.
Czym są odpady w gastronomii?
Wśród różnych typów odpadów powstających w gastronomii wyróżniamy zarówno resztki jedzenia, jak i opakowania wykonane głównie z papieru, metalu lub plastiku. To właśnie ta druga grupa odpadów jest dla nas kluczowa, ponieważ ich niewłaściwa utylizacja przyczynia się do utraty cennych surowców wtórnych. Dlatego właśnie te wartościowe odpady z restauracji, baru, kawiarni, czy też stołówki warto jest odpowiednio zagospodarować z czym świetnie poradzi sobie nowoczesna belownica.
W Bramidan oferujemy nowoczesne prasy, a do tego jesteśmy zaangażowani w Cele Zrównoważonego Rozwoju określone przez ONZ.
Gospodarka odpadami w gastronomii – kluczowe zasady
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien zdawać sobie sprawę na jakich zasadach zobowiązany jest prowadzić gospodarkę odpadami.
Prawidłowe zarządzanie opakowaniami w gastronomii polega na:
Ponadto jeśli w skali całego roku lokal gastronomiczny wytwarza powyżej: 500 kg opakowań z papieru i tektury, 1000 kg opakowań z metalu lub 500 kg opakowań z tworzyw sztucznych1 to jego właściciel jest zobowiązany dokonać rejestracji tego podmiotu w rządowej bazie BDO. Baza BDO jest prowadzona w formie elektronicznej i dysponuje danymi o podmiotach gospodarującymi odpadami i wprowadzającymi do obrotu produkty w opakowaniach. Jest to skuteczne narzędzie do kontroli m.in. stopnia utylizacji odpadów gastronomicznych, czy też gospodarki opakowaniami w gastronomii mające na celu walkę z nieprawidłowościami występującymi w tym lub innym sektorze gospodarki.
Z kolei jeśli lokal gastronomiczny sprzedaje swoje produkty na wynos to wprowadza do obrotu wszelkiego rodzaju opakowania, a to z kolei generuje kolejne konsekwencje prawne. Jednym z nich jest konieczność zapewnienia wymaganego poziomu odzysku i recyklingu odpadów, który dla opakowań z tworzyw sztucznych ma osiągnąć poziom 54%, a opakowań z papieru i tektury aż do 83% w 2029 roku2. Jeśli nie uda się osiągnąć docelowego poziomu utylizacji odpadów gastronomicznych to należy dokonać zapłaty opłaty produktowej na rachunek właściwego urzędu marszałkowskiego.
Zatem jeśli prowadzisz np. restaurację lub firmę cateringową i masz dużo opakowań to polecamy zakup kompaktowych belownic. Wbrew pozorom prasy te świetnie nadają się nie tylko do makulatury, ale również plastikowej folii. W ofercie znajdziesz m.in. modele B3 i B4. Będą idealne do lokalu gastronomicznego, bo zajmują niewiele miejsca, mieszcząc się nawet w pomieszczeniach z niskim stropem. Do tego są proste w obsłudze – podczas instalacji maszyn nasz technik zawsze przeprowadza szkolenie dla pracowników.
Proponujemy również modele galwanizowane, np. urządzenie PC24 HD przystosowane do pracy w wilgotnym środowisku. Może być ono wykorzystane do prasowania m.in. metalowych puszek czy plastikowych butelek po napojach.
Belownice do prasowania opakowań z restauracji – dlaczego warto ich używać?
Oprócz typowo żywnościowych resztek przeznaczonych do utylizacji, każda restauracja produkuje również duże ilości opakowań. To zarówno kartony, jak i folie, plastikowe oraz metalowe pojemniki po płynach czy butelki PET. Planując gospodarkę odpadami w lokalu gastronomicznym, warto z tego powodu pomyśleć o zakupie belownic.
Inwestycja w te urządzenia dla gastronomii przynosi wiele korzyści, gdyż:
To tylko część powodów, dla których warto zainwestować w belownice do prasowania m.in. odpadów z restauracji. Skontaktuj się z nami – przedstawimy Ci korzyści z wyboru maszyn i przygotujemy ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.
Obsługa belownicy jest bardzo prosta

Uniwersalność
Jedno urządzenie do różnych typów odpadu: karton, papier, folia

Wygoda
Dzięki drzwiom uchylnym można łatwo umieścić puszki i butelki PET w komorze belownicy

Prosta obsługa
Łatwy i szybki załadunek komory odpadami

Oszczędność czasu
Szybkie usunięcie gotowej beli za pomocą wózka
Sprawdź jak działają nasze belownice
Zamów nowoczesne belownice do prasowania opakowań z restauracji!
Prowadzisz firmę cateringową lub restaurację i chcesz stworzyć efektywny system gospodarki odpadami? Zainwestuj w belownice! Zapraszamy do kontaktu. Mamy wiele modeli do wyboru, w tym kompaktowe, idealne do małych pomieszczeń w lokalach gastronomicznych. Proponujemy zarówno belownice do prasowania opakowań suchych np. B3, jak i mokrych np. PC24 HD. Wszystkie prasy są objęte profesjonalnymi usługami serwisowymi!
WYPRÓBUJ ZA DARMO BELOWNICĘ W SWOJEJ FIRMIE*
*Jedynym kosztem jest ewentualny zwrot belownicy po testach
Źródło:
-
Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów >>>
-
Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 19 grudnia 2021 r. w sprawie rocznych poziomów recyklingu odpadów opakowaniowych w poszczególnych latach do 2030 r. >>>